x Zaax projekt - HAIKU

HAIKU Classic - tradycyjne noże japońskie firmy CHROMA.

W Japonii sztuka wytwarzania mieczy ma swoja bardzo długą tradycję. Tradycję, która przetrwała do dzisiaj, i która została wzbogacona o współczesną wiedzę o materiałach. Do dzisiaj tamtejsze tradycyjne kuźnie, przy wytwarzaniu noży stosują doskonalone przez wieki techniki wytwarzania samurajskich mieczy, dokładnie takich samych jak w średniowiecznej Japonii. Nie oznacza to oczywiście, że każdy japoński nóż jest wykonany i naostrzony ręcznie. Z pomocą przyszła technika i produkacja noży w Japonii dzisiaj, to najczęściej techniki mieszane, tak jak to jest w przypaski noży Haiku. Egzemplarze wykonane w 100% ręcznie osiagają bardzo wysokie ceny. 

Noże HAIKU wytwarzane są w małych Japońskich zakładach. Gwarantuje to, że technologia produkcji tych noży wykorzystuje wiedzę japońskich mistrzów rzemiosła oraz, że  dołożono wszelkiej staranności w zachowaniu ich tradycyjnego charakteru.

Noże HAIKU są obecnie używane przez największe autorytety sztuki kulinarnej. Był okres, że na noże te trzeba było czekać aż pół roku. Dziś Japońskie kuźnie starają się nadążać za popytem.

Ostrze - stal nierdzewna, twardość 57-58° HRC (twardość w skali Rockwell'a)

Zapraszamy do obejrzenia filmu wyprodukowanego przez Smakprostoty.pl


H01 obierak, ostrze 80mm - 165zł
H02nóż uniwersalny, ostrze 120mm - BRAK
H03 japoński nóż szefa, ostrze 152mm -  BRAK
H04 Deba, ostrze 165mm - 399zł
H05 Santoku, ostrze 180mm - 329zł
H06 nóż szefa, ostrze 200mm - BRAK
H07 Sashimi, ostrze 210mm - 399zł
H08 nóż do pieczywa, ostrze 250mm - 259zł
H09 Yanagi, ostrze 270mm - 299zł
STG szyny do ustalania kąta ostrzenia - 29zł

 

 

 

Kamienie ceramiczne

 

K11 kamień ceramiczny KASUMI ------>

granulacja 250/1000

wymiary: 180x60x30 mm

199zł



<------  P35  kamień ceramiczny CHROMA

granulacja 1000/3500

wymiary: 180x60x25mm

299zł
K12 kamień ceramiczny KASUMI ------>

granulacja 3000/8000

wymiary: 180x60x30 mm

BRAK

KASUMI-OSHI magnetyczna nakładka na nóż kuchenny eliminująca efekt "klejenia się" potraw do klingi noża.

35,00zł

 KASUMI-OSHI jest wspólnym projektem japońskiej firmy KASUMI i naszej ZAAX Projekt. Ten mały magnetyczny gadżet zaprojektowano tak, aby maksymalnie ułatwić krojenie głównie warzyw i owoców, czyli produktów o dużej zawartości wody i soku. KASUMI-OSHI powoduje, że lepkie produkty nie przywierają, nie “kleją się” do ostrza noża. Dotyczy to krojenia zarówno w plastry, jak i małe kawałki (krojenie w “kostkę”). Efekty krojenia z KASUMI-OSHI są zaskakujące.

Nie rysuje noża (klingi). Średnica: 25mm

Zobacz koniecznie: www.kasumi-oshi.com

 

 

 

------------------

 

Proszę przeczytać i postępować zgodnie z instrukcją mistrza:

W Japonii używamy tylko najostrzejszych noży , żeby zapewnić najbardziej skuteczne i precyzyjne cięcie. Noże Haiku są bardzo ostre; proszę używać ich z dużą ostrożnością (trzymać z dala od dzieci).

Nigdy nie myj noży HAIKU w zmywarce do naczyń, agresywne detergenty i gorączka mogą uszkodzić stal, a przede wszystkim drewnianą rączkę. Myj nóż w ciepłej wodzie po każdym użyciu i potem przetrzyj suchą ścierką. Takie postępowanie zapewni nożom żywotność przez całe Wasze życie.

Nie tnij kości lub innych twardych materiałów nożami HAIKU. Do tego celu służy tasak lub nóż typu Deba.

 

 

Jak długo noże HAIKU pozostają ostre, zależy od tego, jak często ich używasz. Przy przeciętnym, domowym użytkowaniu, jednorazowe prawidłowe ostrzenie wystarcza na okres od 4-8 miesięcy. W profesjonalnym użytku znacznie częściej. Japońskie noże HAIKU są tak wykonane, aby móc na naostrzyć je szybko i skutecznie za pomocą kamienia ceramicznego, metodą na mokro. Nie wolno w żadnym wypadku ostrzyć tych noży prętem stalowym (którego zwykle używa się do noży europejskich), gdyż można je łatwo uszkodzić.

Wiele noży produkuje się w Azji które wyglądają podobnie do HAIKU, ale szybko zauważysz różnicę w trakcie ostrzenia i krojenia oryginalnym nożem HAIKU. Jedne z nielicznych noży, które mają wbity kołek "mekugi", tak jak ręcznie robione miecze samurajskie.


Szukaj tylko noży z oryginalnym znakiem sokoła. Znakiem japońskiej jakości noży Haiku.

Dziękuję za przeczytanie tych ważnych informacji.


Tomisaburo Uehara
Mistrz

 

------------------------

Przejdz do sklepu: SKLEP

Więcej zdjęć Haiku Classic znajdziesz tutaj: GALERIA