HAIKU Kurouchi - tradycyjne noże japońskie firmy CHROMA.
CHROMA HAIKU Kurouchi spełniają wszystkie wymagania stawiane nożom określanych wspólnym terminem TAKUMI. Mają nieokiełznaną, zapierającą dech w piersiach ostrość i jak wszystkie noże TAKUMI, po ponownym ostrzeniu na odpowiednim kamieniu, ich ostrość wraca do poziomu wręcz niespotykanego wśród tradycyjnych noży kuchennych. Nawet tnąc tak łatwe do cięcia warzywa jak marchewka, czy rzodkiewka, doświadcza się bardzo zaskakujących wrażeń.
Klinga tego noża ma budowę warstwową z rdzeniem z niesamowicie twardej błękitnej stali AOKO, która jest chroniona przez zewnętrzne warstwy stali o mniejszej twardości, które również zwiększają jej .....
Przeczytaj pełen opis tutaj (PDF): CHROMA Kurouchi lub przewiń stronę w dół
Zachęcamy również do obejrzenie filmu wyprodukowanego przez SmakProstoty.pl
Czas dostawy noży z tej serii ok. 7 dni
B-01 CHROMA Haiku Kurouchi Tosa Nakiri, 16,5 cm - 1080zł |
|
B-02 CHROMA Haiku Kurouchi Tosa Atsu Deba, 16,5 cm - 1670zł |
|
B-03 CHROMA Haiku Kurouchi Tosa Santoku, 16,5 cm - 1120zł |
|
B-04 CHROMA Haiku Kurouchi Tosa Funayuki, 15 cm - 995zł
|
|
B-05 CHROMA Haiku Kurouchi Tosa Ko-Yanagi, 10,5 cm - 850zł |
|
B-06 CHROMA Haiku Kurouchi Tosa Ko-Yanagi, 13,5 cm - 995zł |
|
B-07 CHROMA Haiku Kurouchi Tosa Ko-Yanagi, 16,5 cm - 1080zł |
|
B-08 CHROMA Haiku Kurouchi Tosa Gyuto Kochmesser, 21 cm - 1510zł |
|
B-09 CHROMA Haiku Kurouchi Tosa Ko-Yanagi 21 cm - 1259zł |
|
|
K11 kamień ceramiczny KASUMI ---> granulacja 250/1000 wymiary: 180x60x30 mm 199zł |
|
<------ P12/4 kamień ceramiczny CHROMA
granulacja 1200/4000
wymiary: 180x60x28mm
289zł
|
|
T 3/8 kamień ceramiczny TAIDEA granulacja 3000/8000 wymiary: 180x60x27mm 229zł |
|
<--- STG - szyny do ustalania kąta ostrzenia - 39zł |
|
KASUMI-OSHI magnetyczna nakładka na nóż kuchenny eliminująca efekt "klejenia się" potraw do klingi noża. 35,90zł KASUMI-OSHI jest wspólnym projektem japońskiej firmy KASUMI i naszej ZAAX Projekt. Ten mały magnetyczny gadżet zaprojektowano tak, aby maksymalnie ułatwić krojenie głównie warzyw i owoców, czyli produktów o dużej zawartości wody i soku. KASUMI-OSHI powoduje, że lepkie produkty nie przywierają, nie “kleją się” do ostrza noża. Dotyczy to krojenia zarówno w plastry, jak i małe kawałki (krojenie w “kostkę”). Efekty krojenia z KASUMI-OSHI są zaskakujące. Nie rysuje noża (klingi). Średnica: 25mm Zobacz koniecznie: www.kasumi-oshi.com
|
|
-----------------
Przejdz do sklepu: SKLEP
Więcej zdjęć Haiku Kurouchi znajdziesz tutaj: GALERIA
--------------------
CHROMA HAIKU Kurouchi
W zasadzie Haiku Kurouchi są jedynymi nożami, który spełniły surowe wymagania inspektorów, a nie są produkowane w mieście SAKAI (rejon słynący z najlapszych noży na świecie).
W zasadzie był to wielki przypadek, że ta mała kuźnia (manufaktura) została odkryta w górzystym terenie miasta Tosa przez pracownika firmy CHROMA. Kiedy ją odwiedził, rzemieślnicy w podziękowaniu za zainteresowanie dali mu jeden nóż w prezencie. Nóż gdzieś zaginął i co ciekawsze stało się to w centrali firmy Chroma w Japonii. Kilka miesięcy później nóż „wypłynął na wierzch” i przez kolejny przypadek wylądował w ręku zaprzyjaźnionego sushi chef'a, który po krótkim eksperymentowaniu z nożem był bardzo zdesperowany, żeby zdobyć kolejne noże od tego rzemieślnika. Ostatecznie pracownicy firmy CHROMA wrócili do tej małej manufaktury w celu zdobycie większej ilości noży. Poddano je również licznym surowym testom, które noże Kurouchi przeszły z niespotykaną łatwością i po długich i trudnych negocjacjach z właścicielem kuźni zagościły w ofercie marki CHROMA.
CHROMA HAIKU Kurouchi spełniają wszystkie wymagania stawiane nożom określanych wspólnym terminem TAKUMI. Mają nieokiełznaną, zapierającą dech w piersiach ostrość i jak wszystkie noże TAKUMI, po ponownym ostrzeniu na odpowiednim kamieniu, jego ostrość wraca do poziomu wręcz niespotykanego wśród tradycyjnych noży kuchennych. Nawet tnąc tak łatwe do cięcia warzywa jak marchewka, czy rzodkiewka, doświadcza się bardzo zaskakujących wrażeń.
Klinga tego noża ma budowę warstwową z rdzeniem z niesamowicie twardej błękitnej stali AOKO, która jest chroniona przez zewnętrzne warstwy stali o mniejszej twardości, które również zwiększają jego elastyczność. Noże te osiągają optymalną twardość w granicach 61-62° HRC.
Noże w rodzaju Haiku Kurouchi są bardzo popularne wśród japońskich rybaków. Np. typ noża Funayuki ma profil ostrza typowy dla noży przez nich używanych i można go umieścić gdzieś pomiędzy nożem Deba i Yanagi, tzn. nie ma tak mocnej budowy jak Deba, ale jest obdarzony bardziej ostrym czubkiem i prawie prostą linią tnącą, podobną do noża Yanagi.
Archaiczny charakter noży Kurouchi koresponduje z charakterem południowego regionu Japonii z którego pochodzą. Region Tosa, jest dobrze znany ze swojego surowego, dzikiego i pofałdowanego krajobrazu. Ten charakter regionu odbija się w stylu i formie noży Kurouchi , oraz nadaje im mistyczny i jakby niezmieniony przez cywilizację wygląd.
Warto zwrócić uwagę na pewien szczegół, a mianowicie na metalową skuwkę, którą zabezpieczona jest rękojeść od strony klingi. Jest ona wykonana ze stali nierdzewnej zamocowanej przy pomocy stalowego kołka Mekugi, typowego dla lini noży Haiku. Rękojeść wykonana jest z nabłyszczonego, twardego drzewa magnolii, które sprawia wrażenie wręcz idealnie pasującej surowego wyglądu ostrza.
Po wykuciu, nóż CHROMA HAIKU Kurouchi jest bezpośrednio poddany obróbce końcowej i dzięki temu większa powierzchnia klingi pozostaje w matowym czarnym kolorze, a tylko bardzo ostra część tnąca ma metaliczny połysk. Tłumacząc z japońskiego słowo Kurouchi oznacza ono w przybliżeniu „czarny kuty”.
Z dumą możemy nazywać ten nóż 'oryginalny nóż'!
Nigdy nie myj noży HAIKU Kurouchi w zmywarce do naczyń, agresywne detergenty i gorączka mogą uszkodzić stal, a przede wszystkim drewnianą rączkę. Myj nóż w ciepłej wodzie po każdym użyciu i potem przetrzyj suchą ścierką. Takie postępowanie zapewni nożom żywotność przez całe Wasze życie.
Nie tnij kości lub innych twardych materiałów nożami HAIKU. Do tego celu służy tasak lub nóż typu Deba.
--------------