KASUMI Damascus
Noże KASUMI Damascus są produkowane w Seki, japońskim mieście słynącym z produkcji noży. Seki ma bardzo długą tradycję wykuwania mieczy. Ta unikalna wiedza i umiejętności były przekazywane z pokolenia na pokolenie i ciągle pozostaje częścią dzisiejszej produkcji mieczy i noży. Produkcji każdej sztuki Kasumi japońscy rzemieślnicy poświęcają wiele uwagi, zachowując dużą dbałość o szczegóły.
Każdy egzemplarz ma swój niepowtarzalny rysunek na klindze, powstały na wskutek skuwania 33 warstw stali. Jednak nie tylko wygląd jest zachwycający, ale użyte materiały i własności użytkowe także. Rdzeń klingi został wykonany z bardzo wysokiej jakości stali VG-10 Gold, a potem z każdej strony nałożono 16 warstw bardziej elastycznej stali. Wiemy tylko, że nóż jest wykonany z wysokowęglowej stali z domieszką kobaltu, manganu, molibdenu i wanadu. Dokladny skład, proporcje i proces hartowania jest pilnie strzeżoną tajemnicą firmy. Firma Sumikama była pierwszą firmą na świecie, która przeniosła technikę nakładania stali wartwowo z broni na noże kuchenne.
Twardość rdzenia Kasumi Damascus wynosi ok. 60-61 HRC (skala Rockwell'a), co daje możliwość doprowadzenia noża do niesamowitej ostrości. Jesli chodzi o trwałość i dlugość “trzymania” ostrza, to na tej stali naprawdę można polegać. Krojenie tym nożem naprawdę dostarcza wiele przyjemności, a efekt krojenia jest zadziwiający. Ciemna (prawie czarna) rączka jest wykonana z twardego drewna pakka i zaimpregnowana utwardzalnymi żywicami. Noże są wykonane metodą kucia i zostały wykonane z jednego kawałka stali na całej długości (tzw. full tang).
K-01 Kasumi Damascus, obierak 8cm - 299zł |
|
|
|
K-02 Kasumi Damascus, nóż uniwersalny 12cm - 355zł |
|
|
|
K-03 Kasumi Damascus, nóż do wykrawania 16cm - 420zł |
|
|
|
K-04 Kasumi Damascus, nóż Nakiri 18cm - 605zł |
|
|
|
K-05 Kasumi Damascus, nóż Santoku 18cm - 595zł |
|
|
|
K-06 Kasumi Damascus, nóż do porcjowania 20cm - 555zł |
|
|
|
K-07 Kasumi Damascus, nóż do porcjowania 24cm - 605zł |
|
|
|
K-08 Kasumi Damascus, nóż do pieczywa 25cm - 689zł |
|
|
|
K-09 Kasumi Damascus, nóż szefa 20cm - 730zł |
|
|
|
K-10 Kasumi Damascus, nóż szefa 24cm - 859zł |
|
|
|
K-14Kasumi Damascus, nóż Sashimi 21cm - 940zł |
|
|
|
K-15 Kasumi Damascus, nóż Sashimi 24cm - 995zł |
|
K11 kamień ceramiczny KASUMI ---> granulacja 250/1000 wymiary: 180x60x30 mm 199zł |
|
<------ P12/4 kamień ceramiczny CHROMA
granulacja 1200/4000
wymiary: 180x60x28mm
289zł
|
|
T 3/8 kamień ceramiczny TAIDEA granulacja 3000/8000 wymiary: 180x60x27mm 229zł |
|
<--- STG - szyny do ustalania kąta ostrzenia - 39zł |
|
KASUMI-OSHI magnetyczna nakładka na nóż kuchenny eliminująca efekt "klejenia się" potraw do klingi noża. 35,90zł KASUMI-OSHI jest wspólnym projektem japońskiej firmy KASUMI i naszej ZAAX Projekt. Ten mały magnetyczny gadżet zaprojektowano tak, aby maksymalnie ułatwić krojenie głównie warzyw i owoców, czyli produktów o dużej zawartości wody i soku. KASUMI-OSHI powoduje, że lepkie produkty nie przywierają, nie “kleją się” do ostrza noża. Dotyczy to krojenia zarówno w plastry, jak i małe kawałki (krojenie w “kostkę”). Efekty krojenia z KASUMI-OSHI są zaskakujące. Nie rysuje noża (klingi). Średnica: 25mm Zobacz koniecznie: www.kasumi-oshi.com
|
|
------------------
Kupuj i sprawdź dostepność tutaj: SKLEP