x Zaax projekt - ZANMAI

Zanmai

Zanmai w języku japońskim oznacza luksus. W rzeczywistości pochodzi od sanskryckiego terminu "Samadhi", który odnosi się do wyższego stanu świadomości wywołanego przez medytację. Nazwa została wybrana nieprzypadkowo. Marusho Kogyo łącząc nowoczesną technologię z japońską tradycją produkuje noże, które uznawane są za jedne z najlepszych na świecie. Dzięki unikalnemu procesowi produkcji, są one bardzo ostre, odporne na rdzę, twarde i jednocześnie elastyczne.

Podstawową różnicą w produkcji noża jest to, że każdy nóż jest wycinany laserem z jednego kawałka stali. Dzięki temu nie ulega uszkodzeniu struktura wewnętrzna noża (nie ma mikropęknięć, które pojawiają się gdy nóż jest wycinany prasą.) Następnie noże są hartowane z wymrażaniem i sprawdzane. Potem już tylko kilkukrotne szlifowanie, ostrzenie, polerowanie, kolejna kontrola, wyprowadzenie krawędzi tnącej i nóż jest gotowy do użycia.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

Zanmai Classic Damascus

 

Zanmai Classic Damascus

 

Zanmai Classic Molybdenium

 

Zanmai Classic Molybdenium

 

Zanmai Classic Pro Damascus

 

 

Zanmai Hybrid Damascus

 

Zanmai Hybrid VG10

 

Zanmai Modern Molybdenium

 

Zanmai Supreme Hammered

 

Zanmai Supreme Ripple

 

Zanmai Supreme Twisted

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Przyjrzyjmy im się nieco bliżej

 

 
 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Główne  procesy technologiczne w produkcji noży kuchennych Zanmai:

 

Laser Każdy nóż jest wycinany laserem. Ta metoda, w przeciwieństwie do wycinania noży za pomocą prasy nie powoduje mikrouszkodzeń stali, które wpływają na jakość ostrza.

Hartowanie To jest najważniejsza część w produkcji noża i dlatego przykładamy do niej wielką wagę. Każdy nóż jest poddawany hartowaniu z wymrażaniem w niskiej temperaturze by ustabilizować stal.

SzlifowanieUżywamy maszyn które szlifują noże z dokładnością do 1/1000 stopnia.

Szlifowanie na kamieniu wodnymTutaj liczy się doświadczenie i umiejętności naszych rzemieślników, kórzy czyszą ostrze po procesie szlifowania maszynowego.

MedoshiCzyszczenie i polerowanie krawędzi oraz ostrza. Ten proces ma decydujący wpływ na ostrość noża.

Fun-Hushoku - czyli grawerowanie logo ZANMAI na nożu.

Polerowanie ostrza i rękojeści Tę odpowiedzialną pracę wykonuje jeden, najbardziej doświadczony rzemieślnik. Każdy nóż jest polerowany ręcznie, z wykorzystaniem różnych materiałów, aż osiągnie optymalny wygląd.

Końcowa korekcjaJeszcze raz dokładnie sprawdzamy nóż i robimy niezbędne poprawki.

Ostateczne ostrzenieTę czynność wykonuje jeden, specjalnie przeszkolony rzemieślnik. To właśnie jego umiejętności powodują, że nasze noże są tak ostre.

Końcowa kontrolaKażdy nóż zanim opuści fabrykę, jest jeszcze raz dokładnie sprawdzany. W ten sposób mamy pewność, że produkujemy jedne z najlepszych noży na świecie. 

- - - - - - - - - - - - - - -  

 

Przejdz do sklepu: SKLEP

Więcej zdjęć znajdziesz tutaj: GALERIA