x Zaax projekt - O nożach

Może warto się zastanowić, po co w ogóle potrzebne nam dobre noże?


Truizmem będzie stwierdzenie, że tępy nóż, to niebezpieczny nóż. Na pewno każdy z nas, kiedyś miał do czynienia z tępym nożem i zauważył, że mocno nim naciskając, żeby cokolwiek przekroić, tracimy nad nim kontrolę. Wtedy łatwo o wypadek.
Nie oznacza to oczywiście, że ostry nóż jest całkowicie bezpieczny, lecz kiedy będziemy się z nim obchodzić umiejętnie, nic nam nie grozi. Zresztą zasada ta dotyczy każdej z dziedzin naszego życia.

Jest takie powiedzenie "nie stać nas na kupowanie tanich rzeczy". Są wyjątki, ale jednak najczęściej "tanie", oznacza "kiepskiej jakości". Ta zasada z pewnością dotyczy noży. Nie łudźmy się, że tanio kupimy dobry nóż. Wyprodukowanie wysokiej klasy noża, to nie tylko wynik wykorzystania wysokiej jakości materiałów (przede wszystkim stali), ale również długich lat doświadczeń i poszukiwań. Można policzyć na palcach jednej ręki firmy, które wytwarzają bardzo dobre noże, a nie mają długoletniej historii. Kupując dobry nóż, kupujesz go przynajmniej na 20 lat, jeśli nie na całe życie (zależy to od tego, jak często go będziesz używał i jak o niego dbał). Jednym słowem - oszczędzasz pieniądze i w dodatku dostajesz rzecz, która daje Ci mnóstwo przyjemności i satysfakcji.

Wreszcie dobry i drogi nóż, to też w przeważającej większości małe dzieło sztuki. Szczególnie ujmujące swoim wzornictwem i jakością są noże japońskie, oraz kilka marek zachodnich. Naprawdę jest miło obcować z tymi przedmiotami.

Podnoszą one naszą jakość życia i estetykę. Może zabrzmi to trochę niewiarygodnie i metafizycznie, ale potrawa pokrojona pięknymi nożami wygląda i smakuje jakby lepiej. Wszyscy, z którymi rozmawiałem na ten temat odnoszą to samo wrażenie.

Snobizm to też doskonały argument za wejściem w posiadanie dobrych noży, Najpierw oceniają Cię po atrybutach zewnętrznych - jaki masz samochód, jak się ubierasz, jaki nosisz zegarek. Jeżeli zależy Ci na robieniu wrażenia, najpierw kupujesz to, czym możesz pochwalić się na zewnątrz, W końcu, gdy zapraszasz do domu, nie zapomnij o detalach, Gwarantujemy, że noże, które znajdziesz w naszej ofercie robią wrażenie na wszystkich.

 

 

Dlaczego noże japońskie od lat podbijają świat?

 

Nie wnikając w szczegóły można by pomyśleć, że to po prostu kolejny trend, który jak inne przychodzą i odchodzą. Po części to prawda. Zaczęło się od trendu na wszystko, co orientalne i związane z filozofią wschodu. Wraz z falą napływających na zachód wschodnich towarów nie mogło zabraknąć noży, z wyrobu których, wiele krajów wschodu słynie, a w szczególności Japonia. Wiele z tych trendów ukierunkowanych na Daleki Wschód osłabło lub całkiem przeminęło, inne są nadal obecne. Z tych wszystkich mód obronną ręką wyszły przede wszystkim Japońskie noże. Można by nawet powiedzieć, że w świecie noży kuchennych od kilkunastu lat dokonuje się rewolucja i co ciekawe w obecnych czasach, nie jest ona napędzana nowymi technologiami, a wręcz przeciwnie, powrotem do kunsztu minionych stuleci.


Na przestrzeni lat 2006-2009 sprzedaż noży japońskich w Stanach Zjednoczonych wzrosła o 400 procent, podczas gdy tradycyjnych noży zachodnich spadła. W Europie wzrost ten wyniósł około 300 procent, a sprzedaż pozostałych noży również spadła w stosunku do lat poprzednich.

Noże japońskie poważnie zagroziły nawet takim znanym markom niemieckim, jak Zwilling J.A. Henckels, Wüsthof, F. Dick i innym.
Jakie cechy sprawiają, że japońskie noże urzekają i perfekcyjnie tną ?
Przeprowadziłem wiele rozmów z ludzi zajmującymi się sprzedażą noży japońskich na zachodzie, jak i z ich użytkownikami. Przeczytałem również wiele materiałów na ten temat, wreszcie sam przetestowałem wiele z nich. Do jakich wniosków doszedłem?

Przede wszystkim w nożach japońskich jest coś, co w zasadzie jest trudne do określenia, coś nieuchwytnego. Jest w nich zaklęty jakiś duch, który prawdopodobnie został tchnięty przez wytwarzających te noże japońskich rzemieślników, którym została przekazana wiedza poprzednich pokoleń. Jest to coś, co nie udaje się producentom, nie mającym kulturowych związków z Krajem Kwitnącej Wiśni.

Obecnie noże typu japońskiego mają w programie wszyscy liczący się na rynku zachodni producenci wysokiej klasy noży. Są to noże dobrze wykonane, z wysokiej jakości stali, a jednak brakuje im "tego czegoś" (dlatego nawet zaprojektowane w Europie, przez F.A. Porsche noże Type301, produkowane są w Japonii, z japońskiej stali).

Dobry nóż (niestety, przeważnie drogi), to taki, który da się naostrzyć. Wszystkie noże, które widzimy w supermarketach, to tanie noże z tłoczonej blachy, które co najwyżej nadają się do otwierania lisów, ale na pewno nie do kuchni. Możemy taki nóż ostrzyć cały dzień i noc i nigdy nie uzyskamy nawet połowy ostrości, jaką możemy uzyskać w nożach wykonanych z jakościowej stali. Również wszystkie "rewelacyjne" noże reklamowane w TV jako wieczne i nie tępiące się, należy między bajki włożyć. Jeżeli takie by rzeczywiście były, to producenci tych drogich noży już dawno musieli by zamykać swoje fabryki.

 

- - - - - - - - - -

 

Żeby od razu rozwiać wiele mitów zakorzenionych w ludzkich umysłach,

zachęcamy do obejrzenia tego oto filmiku.