x Zaax projekt - Tojiro

Tojiro

Japońskie noże kuchenne z powodzeniem mogą być nazywane „kryształem tradycyjnej japońskiej technologii”. Technologia, która rozwijała się wraz z kulturą gotowania tego kraju, i była przekazywana z pokolenia na pokolenie, przetrwała po dziś dzień. Nie będzie przesadą stwierdzenie, że to prawdziwie ostry nóż jest najważniejszym narzędziem każdego kucharza, również tego domowego.

Istnieje taka miejscowość w Japonii, gdzie od lat produkuje się wyjątkowo ostre narzędzia tnące – to Tsubame-Sanjo w prefekturze Niigata. Tam właśnie swoje noże produkuje Fujitora Industry Co., Ltd. – właściciel marki Tojiro oraz producent zaprojektowanych przez Komina Yamadę noży Sha Ra Ku Mono.

Nieustanne poszukiwanie perfekcyjnego ostrza sprawia, że firma wychodzi poza granicę przeciętności. Stawiając na technologię opracowuje własne, ulepszone metody skuwania stali i tworzy niewiarygodnie ostre, a zarazem łatwe w konserwacji noże. Najbardziej znanym efektem pracy Fujitora Industry jest „DP” – opatentowana w Japonii (patent nr. 688679) i uznana na całym świecie metoda skuwania stali o różnej zawartości węgla.

FlashDzięki swojej pasji i determinacji właściciel marki Tojiro jest obecnie jednym z pięciu największych producentów noży w Japonii, który został doceniony m.in. przez Ministerstwo Międzynarodowego Handlu i Przemysłu tego kraju (tzw. G-Mark, czyli nagroda Good Design w latach 1980, 1981, 1996, 2000).

Nie ulega wątpliwości, że kuźnia w prefekturze Niigata będzie kontynuować swoją misję łączenia tradycji z nowoczesnością, tworząc coraz doskonalsze narzędzia do krojenia i zaspokajając potrzeby użytkowników z całego świata.

- - - - - - - - - - - 

 

Tojiro Flash

Te perfekcyjnie zaprojektowane noże, różnią sią bardzo od wszystkich noży, które kiedykolwiek, gdziekolwiek powstały. Poz małymi nożami (obierak 9cm i 10cm i nożem typu Deba), których ostrza skuwane są z 37 warstw, ostrza wszystkich pozostałych mają tych warstw 63 (łącznie z rdzeniem).

Piekny wzór tworzony na klindze i uwodząca wręcz swoim designem rękojeść, przyciągają uwagę i nadają tym nożom wyjątkowy charakter. Ja osobiście tłumaczył bym nazwę serii "Flash" tym, że nóż po prostu "błyska" do nas i nas uwodzi.

Rączka FlashDo wykonanania rękojeści użyto materiału o nazwie Micarta, bardzo trwałego kompozytu lnu, płótna, papieru, włókna szklanego, włókna węglowego powiązanego termoutwardzalnym tworzywem, który bardzo często jest wykorzystywany przy wyrobie noży myśliwskich, taktycznych i składanych. W przekroju Micarta ukazuje bardzo ładny rysunek,przpominający bardzo regularnie rozłożone słoje drewna. Widoczna w centrum rękojeści metalowa forma wygląda jak wyspa pośród rozchodzących się kręgów fal.

Rękojeść zaskakująco dobrze leży w dłoni, a nóż ma świetny balans. Co do ostrości Tojiro, to jest ona bezkompromisowa. Zadowala najbardziej wymagających zawodowych kucharzy. Ta seria przechodzi ponad 5 różnych procesów produkcyjnych dedykowanych tylko finalnej ostrości. 

Do wyprodukowania rdzenia noża użyto niezawodnej stali VG-10 Gold. Nie znam nikogo, kto się na niej zawiódł. Fakt, że stosuje ją wielu japońskich producentów, tylko potwierdza tą opinię. 

- - - - - - - - - - -

 

Tojiro DP3  HQ

Profesjonalna linia noży w stylu zachodnim, które długo zachowują ostrość i są łatwe w konserwacji, a dzięki pełnemu trzpieniowi charakteryzują się optymalnym wyważeniem. Produkowana zgodnie z najwyższymi standardami kontroli jakości trzywarstwowa stal (rdzeń to tzw stal szybkotnącal, utwardzona domieszką kobaltu, okuty obustronnie stalą zawierającą 13% chromu) nadaje ostrzom niezwykłą wytrzymałość i odporność na rdzewienie. Nitowana rękojeść z laminatu typu Micarta jest nie tylko przyjazna dla środowiska naturalnego, lecz także mniej podatna na kurczenie się lub pękanie pod wpływem wilgoci. 

 

Tojiro DP3

 

Jeśli mielibyśmy tą serię opisać jednym zdaniem, to można by powiedzieć, że są to bardzo trwałe noże do profesjonalnego użytku. Celowo zastosowano tutaj tradycyjny kształt rękojeści i ostrzy. Ta linia z założenia nie miała epatować wzornictwem, ale tym razem głównie skupiono się na własnościach użytkowych. Laminat jaki zastosowano do wykonania rękojeści jest przyjazny dla środowiska i ma bardzo dobrą charakterystykę jeśli chodzi kurczenie, czy rozszerzanie się, co bardzo pozytywnie wpływa na jej trwałość (po kilku latach użytkowania, ma się wrażenia jakby ciągle była nowa). Jak już wspomnieliśmy, trwałość i wytrzymałość to dwa najważniejsze parametry, którymi charakateryzuja się ta seria noży. 

Ostrze w sposób graficzny przedstawia się tak: 

 

 

Zachęcamy do śledzenia forum knives.pl. Znajdziecie tam wiele bardzo obiektywnych recenzji, ale przecież o to właśnie chodzi, żeby o produkcie wypowiedzieli się ci, którzy w praktyce konkretny nóż wypróbowali. Opinie mogą być czasami skrajnie różne, a wnioski ostatecznie i tak będziecie musieli wyciągnąć sami.

- - - - - - - - - -