x Zaax projekt - Z kraju

Akademia Kurta Schellera wybrała noże Type301 na wyposażenie stanowisk pracy dla uczestników kursów. Masz więc tam możliwość wypróbowania "w akcji" tych niezwykłych noży. Polecamy Akademię nie tylko ze względu na noże. Jest 1000 innych powodów, dla których warto tam odbyć kurs i wspiąć się na wyższy i najwyższy poziom sztuki kulinarnej www.schelleracademy.com.pl

Kurt Scheller, od kilku lat, również używa noży Type301 osobiście.

Dla niewtajemniczonych: Kurt Scheller (ur. w Szwajcarii), w Polsce od 1993 roku, szef kuchni, właściciel szkoły sztuki kulinarnej, inicjator założenia i Prezes Polskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Prowadził program telewizyjny Alfabet kulinarny Kurta Schellera. Obecnie szef kuchni w hotelu Rialto w Warszawie.

---------------------------------

ROBERT MAKŁOWICZ

Tego człowieka nie trzeba chyba przedstawiać. Od lat , w swoim programie telewizyjnym "Kulinarne podróże z Robertem Makłowiczem", a potem "Makłowicz w podróży" , próbuje przekazać nam znacznie więcej, niż tylko ciekawe przepisy kulinarne. Dla nas to raczej program o smakowaniu życia, o radości z osobistego poznawania, zobaczenia na 
własne oczy i próba wejścia, choćby na chwilę, w skórę autochtonów. Pan Robert genialnie łączy kontekst kulinarny z historyczno-kulturowym. Osiągnął swój cel.

Historyk z wykształcenia, publicysta, krytyk kulinarny, autor książek o gotowaniu. Podróżnik i erudyta. Jak mówi: "by dobrze gotować , trzeba przekraczać własne przyzwyczajenia, własną mentalność" . Bardzo jest prawdziwy w tym co robi i chyba głównie dzięki temu zaskarbił sobie sympatię ludzi. 

Pan Robert jakiś czas temu stał się naszym klientem i wyposażył się w oręż o nazwie CHROMA Type 301. A oto jego opinia na temat tychże noży: "Jestem posiadaczem type 301 od miesiąca i w prawdziwą depresję wpędza mnie świadomość, że tyle czasu zmarnowałem, krojąc wcześniej żywność czymś zupełnie innym. Noże tak piękne, że chce się po nie sięgać jedynie z powodu ich urody, a przecież i genialne użytkowo. Mówiąc krótko-rewelacja!"

Kto jeszcze nie był wszędzie z Panem Robertem, ten ma jeszcze szansę. Wystarczy kilka kliknięć i już robimy wypad na karpia po serbsku: www.maklowicz.pl

albo na kluski z mąki gryczanej: www.tvp.pl/maklowicz-w-podrozy/wideo/24

---------------------------------


THEOFILOS VAFIDIS

Najpopularniejszy grek w Polsce, ekspert i doradca kulinarny, członek Kapituły Klubu Szefów Kuchni, oraz Honorowy Członek Klubu Szefów Kuchni Ateny. Gotowaniem zainteresował się dzięki babci, która prowadziła tawernę. Kuchnia to jego pasja. Sczególnie grecka kuchnia, o której jego babcia mówiła, że pachnie morzem i ziołami. Jest bardzo chętnie zapraszany na wszelkiego rodzaju imprezy, gdzie prezentuje swój kunszt i poczucie humoru. Sympatyczny Grek znany z mediów prowadzi również swój program kulinarno-podróżniczy "NIEnaŻARTY" w TV Polsat Play. Theo używa noży Type 301 od 4 lat i wygląda na bardzo zadowolonego z tego powodu.





Naprawdę namawiamy do udziału w imprezach (zwłaszcza plenerowych), na które Theo Vafidis jest zapraszany. Dobra zabawa gwarantowana!

Zapraszamy do wypróbowania greckich przepisów, które przyrządza sam mistrz.

---------------------------------

 

VIII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej

20 stycznia 2008 roku w Hotelu Marriott w Warszawie odbyła się ósma edycja konkursu włoskiej sztuki kulinarnej - Arte Culinaria Italiana.

Firma ZAAX Projekt ufundowała nagrodę dla zwycięskiej pary konkursu. Były to dwa komplety noży Type 301 o wartości ok. 2800 zł każdy. Zwycięzcami zostali Janusz Zabagło i Grzegorz Bucki - Restauracja Loża - Klub Aktora, Kraków. Widzieliśmy radość z prezentu u tych młodych kucharzy, bo jednak ze wszystkich akcesoriów i pomocy kuchennych, nóż jest dla kucharza ciągle narzędziem najważniejszym.

Dwadzieścia dwuosobowych drużyn, które zakwalifikowały się do finału, musiało w czasie 90 minut przygotować dwa dania. Jedno z użyciem makaronu, drugie, to włoski deser.

Efekty pracy oceniało jury w składzie: Robert Sowa, Marcin Budynek, Andrzej Ławniczak, Kurt Scheller, Teofilos Vafidis, Wiesław Bober, Waldemar Hołówka, Andea Parolo, Andrzej Polan, Jerzy Pasikowski, Rafał Targosz, Marek Widomski, Grzegorz Parczewski, Dariusz Zahorański, Stefan Birek, Karol Okrasa, Łukasz Szczepaniak, Tomasz Deker, Mirosław Drewniak, Jarosław Walczyk, Marco Ghia.

Więcej o samym konkursie poczytasz tutaj: konkursy.gastrona.pl/arte.italiana

Kurt Sheller, Giancarlo Russo i ja Zwyciężcy konkursu Theo Vafidis i ja

 

Więcej zdjęć z konkursu znajdziesz tutaj

--------------------------------

Pascal Brodnicki, bardzo zdolny kucharz, który przebojem wdarł się do naszych domów. W swoim programie „Smakuj świat z Pascalem” smakuje nie tylko potrawy, ale również krojenie nożami firmy CHROMA Type 301.  

Zajrzyj koniecznie na www.pascalbrodnicki.pl i zobacz CHROMA Type 301 w akcji. No i obowiązkowo coś trzeba upitrasić z dużej kolekcji przepisów.

 

---------------------------------

Noże CHROMA również podbijają serca polskich kucharzy i można już je znaleźć w wielu hotelowych i restauracyjnych kuchniach. Kucharze coraz bardziej doceniają znaczenie, jakie ma dobry nóż w ich pracy zawodowej. Żyjąc wiele lat za "żelazną bramą" nie mieli nawet mozliwości ich kupna. W opiniach polskich kucharzy, podstawowe zalety noży japońskich to, ostrość, ergonomia oraz specjalistyczne noże ostrzone jednostronnie, takie jak Deba, czy Sashimi.

Opinie kucharzy pozwalają również dokonać trafnego wyboru kucharzom-amatorom (czytaj: kucharzom domowym). Wiedząc, że danego produktu używa zawodowiec (używa, a nie reklamuje), można bez obaw dokonać tego samego wyboru.