x Zaax projekt - Z zagranicy

 

Na tej stronie znajdziecie doniesienia ze świata. Postaramy się pokazać, ile noże CHROMA "narozrabiały", zarówno w profesjonalnym świecie kucharzy jak i na rynku komercyjnym. Zapraszamy do lektury!

-------------------

Wyniki konkursu Bocuse d'Or 2005 w Lyonie są wystarczającą rekomendacją dla noży Type 301 i Haiku. Na ośmiu zwycięzców, aż czterach używa noży firmy CHROMA! Jeden to mógłby być przypadek, ale czterech zwycięzców najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie nie może się mylić. To mówi samo za siebie. Połowa kucharzy biorących udział w konkursie, która nie miała szczęścia zostać laureatami, też uzywa noży firmy CHROMA. To światowa czołówka, ale są jeszcze tysiące szefów kuchni i kucharzy na całym świecie, w rękach których, noże tej marki pracują w pocie czoła na "zapleczach" restauracji całego świata.

Wejdz na oficjalną stronę www.bocusedor.com/2009

 

Zwycięzcami konkursu Bocuse d'Or 2005 są (w nawiasie podane jakich noży używają):

1. miejsce: Serge Vieira, Francja (noże HAIKU, CHROMA)

2. miejsce: Tom Victor Gausdal, Norwegia (noże Type 301 - projekt. F.A. Porsche)

3. miejsce: Rasmus Kofoed, Dania (noże GLOBAL)

Najlepsze danie mięsne: Petteri Luoto, Finlandia (noże Type 301 - F.A. Porsche)

Najlepsze commis: Elena Sportelli, Włochy (noże Type 301 - F.A. Porsche)

Najlepsze danie z ryb: Jonas Dahlbom, Szwecja (noże GLOBAL)

Pełna lista zwycięzców: www.bocusedor.com/2005/US/index.php

--------------------------------

Konkurs Bocuse d'Or 2007, który odbywa się co dwa lata, również przyniósł zaskakujące nowiny i tylko umocnił sukces noży marki CHROMA. Widać wyraźnie, że popularność marki CHROMA wśród kulinarnych "dyktatorów", nie jest przypadkowa, ani nie jest krótkotrwałą modą na tą markę, zwłaszcza, że sprzedaż Type 301 i Haiku na świecie rośnie w zadziwiająco dużym tempie.

Poniżej 3 pierwsze miejsca w konkursie i noże jakimi ci mistrzowie się posługują:

1 miejsce: Olivier ROELLINGER - Francja - (noże CHROMA HAIKU i HAIKU Damascus)

2. miejsce: Hans Beck THOMSEN - Dania - (rózne noże, m.in. Global i CHROMA Type301)

3. miejsce: Philippe ROCHAT - Szwajcaria - (noże CHROMA Type 301)

Tu poznasz całą listę finalistów i dowiesz się, którzy używaja noży marki CHROMA - finaliści

Galerie zdjęć z Bocuse d'Or 2005, 2007 i 2009 - www.chroma-france.com

Akademia zwycięzców tutaj: www.academie-bocusedor.com

--------------------------------

6 i 7 czerwca 2010 dwudziestu szefów z Europy bedzie walczyć w Genewie o europejski tytuł Bocuse d'Or. W konkursie tym również zostanie wyłonione 12 krajów Europy, które wezmą udział w finałowym Bocuse d'Or 2011 w Lyonie i będą walczyć o tę najważniejsza nagrodę w kulinarnym świecie. Posiadający trzy gwiazdki chef Philippe Rochat, będzie prezydentem tegorocznego konkursu.

W chwili obecnej poszczególne kraje wyłoniły w drodze konkursu kandydatów do Bocuse d'Or w roku 2011. Oto pełna lista kandydatów.

 

Jerome Jaegle - kandydat z Francji

 

Po raz kolejny znajdziemy wielu wśród nich tych, którzy używają noży CHROMA, a są to:

France, Jérôme Jaegle (CHROMA HAIKU Original)
Finland, Matti Jämsen (CHROMA HAIKU Damascus)
Switzerland, Frank Giovannini (CHROMA type 301)
Spain, Juan Andrés Morilla (CHROMA type 301)
Germany, Ludwig Heer (CHROMA HAIKU Kurouchi)

... wkrótce więcej informacji na temat konkursu.

--------------------------------

Na tym lista sukcesów się nie kończy. Noże Type 301 zaprojektowane przez F.A.Porsche mogą poszczycić się wieloma nagrodami i wyróżnieniami przyznanymi za wzornictwo: Formexpriset 2003 (Szwecja), Focus Lebensort 2002 (Niemcy), Adolf Loose Staatspreis Design 2003, srebrny medal w Czechach na targach w Brnie, "Grand Prix Art de Vivre 2003" we Francji, IF Design 2005 - bardzo prestiżowa nagroda (I miejsce na prawie 750 zaprezentowanych produktów), oraz kilka innych.

Pomimo dość krótkiego istnienia, noże Type 301 już znalazły swoje miejsce w Wiedeńskim Muzeum Sztuki Nowoczesnej (Vienna Modern Museum) i w słynnym nowojorskim muzeum MoMA (Museum of Modern Art).

 

Ciągle mało?

We Francji, na czterech z pięciu kanałów telewizyjnych można zobaczyć kucharzy używających noży Type 301. W Niemczech jeszcze częściej, na 9 kanałach na 10. Najpopularniejszy kucharz Wielkiej Brytanii Nigella Lawson używa noży marki Chroma na przemian z nożami australijskiej marki Furi (niestety już nie istniejącej po bankructwie). Spośród 10 najlepszych szefów kuchni we Francji, 7 używa noży marki CHROMA.

W 198 na 200 najlepszych restauracji w Niemczech znajdziecie Panśtwo noże Type 301 lub HAIKU . Chcecie Państwo poznać inne opinie profesjonalistów, proszę zajrzeć tu: www.chefknife.com/chef_comments.htm

Moglibyśmy zamieścić tutaj dużo dłuższą listę pochwał i zachwytów, ale liczymy na to, że jesteście Państwo dociekliwi i sami znajdziecie mnóstwo informacji o nożach marki CHROMA w sieci internetu.

Szczególnie polecamy strony: www.chroma-cutlery.com, www.kochmesser.de

--------------------------------

Seria noży Type 301, firmy CHROMA, ma jedyną swego rodzaju właściwość - noże można ustawić w pozycji pionowej, kiedy inne muszą leżeć na boku. 

Bardzo ergonomiczna budowa noża Type 301 (na pierwszy rzut oka budząca raczaj przeciwne wrażenie), została zaprojektowana z pomocą zawodowych kucharzy. Wysoka jakość noży tej serii jest sprawą najważniejszą i została potwierdzona przez największe autorytety sztuki kulinarnej. Rączka wykonana jest ze stali nierdzewnej 18/10, natomiast ostrze z czystej, wysokowęglowej stali japońskiej 301 (stąd nazwa noży). Metalowa "perła" wyznacza koniec rączki i zapewnia ograniczający punkt dla jeszcze lepszej kontroli.

Specjalny sposób szlifowania zapewnia bardzo dużą i długo pozostającą ostrość noża oraz nóż jest w 100% higieniczny i spełnia wszelkie normy w tym względzie.

Jeden z szefów - Carl Walker - powiedział: "w życiu próbowałem różnych noży, ale Type 301 stał się po prostu idealnym przedłużeniem mojej ręki, żaden inny nie dał mi tego poczucia".

--------------------------------

*** Do listy szefów, dla których noże Chroma Type 301 stały się codziennym narzędziem pracy, dołączają kolejni - Daniel Schmidt (www.schmidts-kueche.de).

 

--------------------------------

*** Niemiecki program TV, prowadzony przez niepełnosprawnego szefa kuchni, w którym często gości szefów restauracji, które otrzymały gwiazdki Michelin. Noże Type 301 też odgrywają tam swoją rolę!

 

--------------------------------

*** Ludwig Heer tak rozkochał się w CHROMA Haiku Kurouchi, że zrobił sobie z nimi sesję fotograficzną. Zdjęcia, trzeba przyznać, piękne.

 

--------------------------------

*** Marc Frederic pisze o Type 301 w swoim blogu "Le Charcutier Anglais"

--------------------------------

*** Heston Blumenthal z Anglii (Wikipedia) od jakiegoś czasu używa sobie type 301. Teraz w jego nowej restauracji "Dinner by Heston" wszyscy kucharze uzywają Type 301. Czyż nie piękne? U nas szef zawsze "górą" i musi mieć lepsze (czytaj: gorsze)!

 

------------------------------

*** Jeszcze jeden blog andyskitchen.co.uk.   Tym razem "na tapecie" Haiku i Type 301.

------------------------------

*** Jak radzić sobie z kurczakiem za pomocą Type 301 (film)

------------------------------ 

*** Noże CHROMA Type 301 zostały nagrodzona tytułem "KitchenInnovation of the Year® 2012" przez stowarzyszenie konsumenckie The LifeCare  

Wybierano najbardziej produkt przyjazny konsumentom nie tylko w jednym obszarze, ale oferujący na każdym polu ponad przeciętną użytkowość. Żeby zapewnić kompletne oszacowanie wartości produktu zastsowano następujące kryteria: funcjonalność / wygoda użytkownika, korzyści płynące z jego użytkowania, innowacja, design i w końcu ekologia.

"Life Care" jest niezeleżną inicjatywą, która poszukuje i identyfikuje produkty odpowiadające potrzebom społeczeństwa, przynoszące dostrzegalne i namacalne polepszenie jakości i zadowolenia z użytkowania. 

Inicjatywa ta zrodziła się z potrzeby wsparcia wyborów konsumentów w zalewie towarów na rynku. Ma ona pomóc w dokonywaniu właściwego wyboru, racjonalnego wydawania pieniędzy i poprawy jakości naszego życia.   

W tym samym roku złoty medal i tytuł w kategorii "akcesoria" otrzymał młynek do przypraw ProCuTe firmy Chroma.  

------------------------------

 

Thomas Dorfer, 2 gwiazdki Michelin, chef z Austrii - wialki miłośnik noży CHROMA type 301

 
------------------------------ 

 

Kolejny konkurs Bocuse d'or 2013, odbywający się co 2 lata zakończony. Tym bardziej nam miło poinformować wielbicieli i szczęśliwych posiadaczy marki CHROMA, że zwycięzca tej edycji konkursu został francuz Thibaut Ruggeri, który od bardzo dawna pracuje w kuchni nożami CHROMA type301.

Począwszy od roku 2005, to już czwarta edycja w której zwycięzca tego konkursu, kórego kuchennym orężem są noz marki CHROMA. Przypomnijmy, że w 2005 zwycięcą został Serge Vieira (Francja) z nożem Chroma Haiku w ręku,  w 2007 Olivier ROELLINGER z Haiku Classic i Hailu Damascus, w 2009 Geir Skeie with HAIKU Damascus, a w 2011 szef używający CHROM-y zajął 3 miejsce. W tym roku nie tylko francuzi "ciachali" nożami CHROMA, ale również chef z Anglii, Maroko i Kanady. Łącznie policzono, że w 17 na 24 drużyny biorących udział w konkursie, ktoś zawsze używał noży marki CHROMA. 

 
 
 
Nóż grawerowany specjalnie na ten konkurs.
 
 
--------------------------------